Annual Dutch National Remembrance Ceremony in London

At the Netherlands Field of Honour at Mill Hill Cemetery on 4 May 2023, the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in the United Kingdom was honoured to invite you to join us for the Annual Dutch National Remembrance Ceremony (”Nationale Herdenking”).

The ceremony was held in Dutch at the Netherlands Field of Honour, Mill Hill Cemetery, London, NW7 2RR.

Mill Hill graves and tulips in the sunshine

"Nationale Herdenking"

During the national commemoration of Remembrance Day  we remember all – civilians and soldiers – who have been killed or murdered in the Kingdom of the Netherlands or anywhere else in the world in war situations or during peacekeeping operations since the outbreak of the Second World War.

More information about National Remebrance Ceremonies is available (in Dutch) from Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Rie Scheer-Kooiker - biografie geschreven door Lieke Bahan

Rie Scheer-Kooiker werd geboren op 20 september 1925 in Amsterdam en groeide op in een artistieke familie. Haar vader was een bekende schilder en haar moeder was een keramiste. Vanaf haar 18e jaar werkt Rie in het postkantoor aan de Wijttenbachstraat in Amsterdam. Rie ontwikkelde haar passie voor kunst al op jonge leeftijd en ze werd uiteindelijk kunstenaar.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleed haar vader. Rie en haar moeder verhuisden naar een goedkopere woning tegenover het Muiderpoort Station. Daar ziet Rie vanuit hun raam lange rijen van opgepakte Joden onder bewaking van Duitse soldaten naar het station lopen om afgevoerd te worden naar kamp Westerbork.

Al gauw ontstaat er ook in Amsterdam schaarste. Alles wordt gerantsoeneerd. Om eten en drinken te kopen moet Rie bonkaarten hebben. Rie en haar moeder moesten in lange rijen staan te wachten voor een klein beetje eten.

In 1944 wordt het zuiden bevrijd maar West- en Noord-Nederland blijven bezet door de nazi’s.

De hongerwinter begon. Rie en haar moeder, zoals vele anderen, gingen op voedseltocht. Ze gingen op een lange tocht van 60 kilometer heen en 60 kilometer terug om eten te vinden. De winter van 1944-45 was zeer koud en ze moesten de houten spijlen van hun balkon en kastplanken opstoken om warm te blijven.

Op 7 mei 1945 werd Amsterdam bevrijd door Canadese en Engelse troepen en waren Rie en haar moeder eindelijk vrij.

Jaap Bosma hielp onderduikers in Noord-Holland - geschreven door Pauline

Mijn opa, Jaap Bosma, was predikant vlakbij Schoorl. Door mensen die in het Verzet tegen de Duitse bezetting werkten, werden joden vanuit Amsterdam ondergebracht. Bij dit gezin kwam een joodse jongeman van ongeveer 23 jaar. Hij heette officieel Manuel, maar omdat dat te joods klonk, noemde hij zichzelf oom Peter. Manuel deed alles mee in het gezin met vier jonge kinderen: eten, spinnen aan het spinnewiel om wol te maken waarvan warme kleding werd gebreid. Mijn moeder en haar broers en zus mochten nooit over Manuel praten om verraad te voorkomen.

Manuel werd regelmatig weggebracht en in zijn plaats kwam zijn moeder logeren.

De joden rouleerden tussen een aantal adressen om geen argwaan op te wekken. 

Deze moeder was zogenaamd de inwonende naaister. Ze was coupeuse en maakte veel kleren voor het gezin en anderen, uit oude kleren van opa. Als er een razzia was, moest ze snel door een luik onder de vloer. Ze was doodsbang voor muizen ! 

Ze werden dus naar verschillende adressen gebracht en waren daar om de beurten,

Opa fietste met de onderduiker achterop in het donkerste moment van de nacht. 

De fietsen hadden geen rubberen banden maar er werd in de velg hard materiaal aangebracht, waardoor het leek of je op houten banden reed. Dit maakte veel lawaai en was gevaarlijk.

Tegen het eind van de oorlog kwamen er ook Nederlandse jongens in de pastorie werken, om te voorkomen dat ze in Duitsland moesten gaan werken (in munitiefabrieken of in het leger).

Goede mensen die joodse onderduikers hielpen, zetten hun eigen veiligheid en die van hun gezin op het spel.

Manuel en zijn moeder overleefden de oorlog.

Verzet in Koudum - geschreven door Melissa Hoekema

Mijn vader komt uit Koudum, een klein dorp in Zuid-West Friesland. In de Tweede Wereldoorlog waren veel mensen in Friesland bezig in het verzet, en ook in Koudum. Een oom van mijn pake (opa) was een van de mensen die in het verzet zaten. Zijn naam was Tjalke van der Wal. Hij was vooral bezig met het organiseren van schuilplaatsen voor onderduikers.

Tjalke had in Koudum een knokploeg opgericht, van mannen die actief dingen tegen de Duitsers deden. In 1944 hebben ze een overval gepleegd op een zuivelfabriek waar een heleboel kaarten met bonnen voor eten werder bewaard in een kluis. Die wilden ze gebruiken om eten voor onderduikers in de grote steden te kunnen kopen.

Tjalke werd verraden aan de Duitsers en hij is op straat vermoord in augustus 1944. Na de oorlog in 1948 kreeg koudum voor het eerst officiele straatnamen. De Tjalke van der Walstraat is een van de wegen die door het hele dorp loopt. Het huis Tjalke van der Wal staat nog steeds aan de straat. Aan de overkant van de straat staat het huis waar nu mijn oom Eling woont met zijn familie.

Referenties

Directions to Mill Hill Cemetry

By car from London
Take A1 towards the North until Mill Hill Circus roundabout. Take roundabout fully, return on A1 towards London for 50 metres. Turn left before Esso Station (Daws Lane B1416). Turn right at next T-junction, follow Wise Lane. Cemetry at the end, free parking.  
 
By public transport
The closest station is Mill Hill East Underground Station on Northern Line. 15-minute walk to the cemetery.