Herdenking 75 Jaar Einde van De Tweede Wereldoorlog In Zuidoost-Azië

Op 15 augustus wordt op de Nederlandse Erevelden Menteng Pulo in Jakarta en Kembang Kuning in Surabaya het - 75 jaar geleden - einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië herdacht.
 

Ook dit jaar zullen we hierbij stilstaan en wordt namens het Koninkrijk der Nederlanden, het Ministerie van Defensie en de Oorlogsgravenstichting een krans gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Noodgedwongen door het corona virus en de geldende reisbeperkingen zal de herdenking anders zijn dan voorgaande jaren. In lijn met de dodenherdenking afgelopen 4 mei in Indonesië is besloten dat ook bij deze herdenking in Indonesië geen publiek aanwezig kan en zal zijn.

Op 15 augustus zullen de ambassadeur in Jakarta en de honorair consul in Surabaya tijdens een zeer sobere ceremonie een krans leggen namens het Koninkrijk der Nederlanden en aanwezig zijn bij het leggen van andere kransen door de Defensie Attaché en vertegenwoordigers van de Oorlogsgravenstichting.

Om de Nederlandse gemeenschap in Indonesië toch enigszins bij de herdenking te betrekken, wordt er door de Nederlandse ambassade een video-opname gemaakt van de ceremonie in Jakarta. Deze video zal zo spoedig mogelijk erna via verschillende sociale media-kanalen worden verspreid.

Wij hopen allen dat we de dodenherdenking op 4 mei 2021 en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië op 15 augustus 2021 weer op de gebruikelijke wijze samen kunnen herdenken.


De Defensie attaché
Kapitein ter zee Cor Kuiper