Consulair Tijdens Corona

Beste Nederlanders in Indonesië,

In vervolg op de vorige Happenings, geef ik u graag een kleine update van de huidige Corona stand van zaken.

Thans zijn er nog steeds allerlei maatregelen van kracht in Indonesië om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Desondanks ziet men de laatste weken het aantal besmettingen toenemen. Het aantal testen is ook toegenomen maar staat nog niet in verhouding met de grootte van de bevolking (1.2 persoon op 1.000 inwoners).

In Jakarta is in de maand juni een transitie periode ingesteld naar een situatie van het ‘Nieuwe normaal’. Hierbij gaan gefaseerd en onder restricties de kleine winkels, restaurants, winkelcentra etc. weer open voor het publiek en kunnen werknemers beperkt weer op kantoor gaan werken. Eind van deze maand wordt er geëvalueerd en zal worden besloten of fase 2 van de transitie kan worden uitgevoerd.

Het ‘Nieuwe normaal’ zal het dagelijks leven van iedereen die in Indonesië woont of verblijft fundamenteel veranderen. Dit geldt ook voor degenen die in de afgelopen maanden uit Indonesië zijn vertrokken en in de komende tijd willen terugkeren. Daarnaast is het ook de vraag of het voor Nederlanders mogelijk wordt om deze zomer voor vakantie naar Indonesie te komen.

Er zijn veel regionale en internationale reisbeperkingen. Op dit moment vliegen alleen nog Garuda en Qatar vanuit Jakarta naar Amsterdam. Langzaamaan plannen ook andere luchtvaartmaatschappijen weer om vluchten van- en naar Indonesie te gaan uitvoeren. Check of de genoemde vluchten op internet ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en vraag bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie na welke regels van kracht zijn.

In tegenstelling tot Nederland – waar een versoepeling van reizen binnen de EU plaatsvindt - laat de Indonesische overheid buitenlandse reizigers nog niet toe in Indonesië.

De volgende groepen zijn uitgezonderd van deze maatregel.

•          Buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning of permanente verblijfsvergunning;

•          Houders van diplomatieke visa en service visa;

•          Houders van diplomatieke verblijfsvergunningen en officiële verblijfsvergunningen;

•          Ondersteunend personeel voor humanitaire hulp (medische hulp en voedselhulp);

•          Bemanningsleden van vervoersmiddelen via zee, lucht en land;

•          Buitenlanders die werkzaam zijn op nationaal strategische projecten.

De uitgezonderde groepen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen om het land binnen te komen.

•          Gezondheidsverklaring in het Engels (incl. negatief COVID-19 PCR testresultaat), afgegeven door een gezondheidsautoriteit in het land van herkomst en niet ouder dan 7 dagen;

•          Op het vliegveld vindt onder andere een extra medische controle plaats;

•          De reiziger moet 14 dagen in quarantaine.

Op dit moment is het niet zeker hoe lang de inreisbeperkingen blijven gelden, maar het is niet waarschijnlijk dat zodra de situatie verbetert ook meteen alle inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen worden afgeschaft. Hoe snel dat gebeurt zal afhangen van hoe de verspreiding van het virus binnen Indonesië en internationaal verloopt.

Emergency visa

Vanwege de noodsituatie hebben de Indonesische autoriteiten voor de in Indonesië verblijvende buitenlanders alle visa (afgegeven na 01 januari 2020) automatisch gratis verlengd. Dit zogenoemde emergency visum vervangt uw huidige verlopen visum tot het moment dat de autoriteiten dit opheffen. Met het emergency visum is het NIET toegestaan om te werken. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Indonesische immigratie.

Houders van een verlopen verblijfsvergunning die in Indonesie verblijven kunnen deze bij Immigratie weer verlengen.

Personen die op dit moment buiten Indonesië verblijven en waarvan de verblijfsvergunning is verlopen, kunnen zonder problemen terugkeren naar Indonesië, maar moeten bij aankomst op het vliegveld een ITKT (noodverblijfsvergunning) in de vorm van een zeshoekige stempel, bij Immigratie aanvragen.

Consulaire Dienstverlening

In het kader van de COVID-19 situatie heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland besloten dat de consulaire dienstverlening (visa, legalisaties e.d.) tijdelijk en tot nader order wordt verminderd. Vooralsnog geldt deze beperking tot 1 juli 2020 evenals de EU-restricties.

Dit betekent dat er momenteel geen paspoorten en Schengenvisa kunnen worden aangevraagd of worden verstrekt, uitzonderingen daar gelaten. Zo worden er in spoedgevallen paspoorten verstrekt en kunnen er voor specifieke gezinshereniging visa worden aangevraagd. Voor eventuele vragen hierover, kunt u een e-mail sturen naar jak-ca@minbuza.nl. In samenwerking met ons back office in Nederland zal dan nader worden bepaald of wij u van dienst kunnen zijn.

Ondanks de moeilijke situatie is de ambassade altijd beschikbaar voor hulp en advies!

Wij wensen u veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Volg de Nederlandse ambassade in Indonesië op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus (COVID-19).

Raadpleeg voor meer informatie de veel gestelde vragen (en antwoorden) op onze website.