Consulair in Corona tijd

Beste Nederlanders in Indonesië,

Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn er allerlei maatregelen van kracht in Indonesië om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

©Dutch Embassy Indonesia

Dit heeft het dagelijks leven van iedereen die in Indonesië woont of verblijft fundamenteel veranderd. Deze situatie heeft mogelijk ook consequenties voor Nederlanders die deze zomer voor vakantie naar Nederland willen en natuurlijk voor degenen die in de afgelopen maanden uit Indonesië zijn vertrokken en in de komende tijd willen terugkeren.

Tegelijkertijd zijn er veel regionale en internationale reisbeperkingen. Op dit moment vliegen alleen nog Garuda en Qatar vanuit Jakarta naar Amsterdam. Indien u een reis naar Nederland plant, vraag dan goed na bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie welke regels van kracht zijn.

Net als Nederland, heeft de Indonesische overheid maatregelen genomen die het voor buitenlanders onmogelijk maakt om Indonesië in te reizen, op enkele uitzonderingen na. 

In principe worden tot nader order buitenlandse reizigers niet meer toegelaten in Indonesië.

De volgende groepen zijn uitgezonderd van deze maatregel.

•          Buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning of permanente verblijfsvergunning;

•          Houders van diplomatieke visa en service visa;

•          Houders van diplomatieke verblijfsvergunningen en officiële verblijfsvergunningen;

•          Ondersteunend personeel voor humanitaire hulp (medische hulp en voedselhulp);

•          Bemanningsleden van vervoersmiddelen via zee, lucht en land;

•          Buitenlanders die werkzaam zijn op nationaal strategische projecten.

De groep van uitzonderingen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen om het land binnen te komen.

•          Gezondheidsverklaring in het Engels (incl. negatief COVID-19 PCR testresultaat), afgegeven door een gezondheidsautoriteit in het land van herkomst en niet ouder dan 7 dagen;

•          Op het vliegveld vindt onder andere een extra medische controle plaats.

•          De reiziger moet 14 dagen in quarantaine.

Op dit moment is het niet zeker hoe lang de inreisbeperkingen blijven gelden, maar het is niet waarschijnlijk dat zodra de situatie verbetert ook meteen alle inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen worden afgeschaft. Hoe snel dat gebeurt zal afhangen van hoe de verspreiding van het virus binnen Indonesië en internationaal verloopt.

Emergency visa

Vanwege de noodsituatie hebben de Indonesische autoriteiten voor de in Indonesië verblijvende buitenlanders alle visa (afgegeven na 01 januari 2020) automatisch gratis verlengd. Dit zogenoemde emergency visum vervangt uw huidige verlopen visum tot het moment dat de autoriteiten dit opheffen. Met het emergency visum is het NIET toegestaan om te werken. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Indonesische immigratie

Consulaire Dienstverlening

In het kader van de COVID-19 situatie heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland besloten dat de consulaire dienstverlening (visa, legalisaties e.d.) tijdelijk en tot nader order wordt verminderd. Vooralsnog geldt deze beperking tot 15 juni 2020 evenals de EU-restricties.

Dit betekent dat er momenteel geen paspoorten en Schengenvisa kunnen worden aangevraagd of worden verstrekt, uitzonderingen daar gelaten, zo worden er in spoedgevallen paspoorten verstrekt en kan er voor specifieke gezinshereniging visa/mvv worden aangevraagd. Voor eventuele vragen hierover, kunt u een e-mail sturen naar jak-ca@minbuza.nl. In samenwerking met ons back office in Nederland zal dan nader worden bepaald of wij u van dienst kunnen zijn.

Ondanks dat onze deuren van de ambassade voor het publiek gesloten zijn, neemt dat niet weg dat er achter de schermen nog steeds hard wordt gewerkt. Zo heeft de consulaire afdeling in samenwerking met de diverse luchtvaartmaatschappijen en lokale autoriteiten veel landgenoten geholpen om weer veilig terug te kunnen keren naar Nederland. Vanzelfsprekend worden Nederlanders in nood nog immer geholpen. De ontvangen dankberichten worden dan ook enorm op prijs gesteld.

Wij wensen u veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Uiteraard zijn we beschikbaar voor hulp en advies.

Volg de Nederlandse ambassade in Indonesië op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus (COVID-19).

Raadpleeg voor meer informatie de veel gestelde vragen (en antwoorden) op onze website.