Informatie Coronavirus NL Gemeenschap

Vandaag, 15 maart 2020, heeft President Joko Widodo een pers statement afgegeven waarin staat vermeld dat het ministerie van Gezondheid extra stappen zal ondernemen ter bestrijding van de COVID-19 pandemie. Er is inmiddels een taskforce opgericht onder leiding van de BNPB (nationale rampen bestrijding). De President adviseert onder de huidige omstandigheden vooral vanuit huis te werken en studeren.

Belangrijke informatie Coronavirus
Aangezien de verspreiding van het coronavirus in Indonesië in snel tempo plaatsvindt, is het belangrijk om via de media en lokale autoriteiten goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De Nederlandse ambassade in Jakarta stuurt u hierbij informatie toe en wordt u geadviseerd onderstaande adviezen uiterst serieus te nemen.

Gevallen in Indonesië
Op 2 maart jl. zijn de eerste twee  gevallen van besmetting in Indonesië vastgesteld in Depok. Sinds 14 maart is het officiële aantal besmettingsgevallen gestegen naar 96 en zijn er 5 personen overleden. De verwachting is dat dit de komende periode nog flink zal toenemen.

Maatregelen
Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het vanaf 16 maart a.s. het testen zal uitbreiden door regionale laboratoria aan te wijzen om te testen op COVID-19. Tot nu toe had alleen het in Jakarta gevestigde ‘Health Research and Development Agency (Balitbangkes)’ toestemming om COVID-19-tests uit te voeren.

Tevens hebben de Indonesische autoriteiten een Corona Crisis center opgericht dat telefonisch bereikbaar is, +62 21 521 04 11 of +62 812 1212 3119.

Op de website http://infeksiemerging.kemkes.go.id/ worden de laatste ontwikkelingen bekend gesteld.

Voor de steden: Jakarta, Denpasar (Bali), Surabaya (Oost Java), Batam (Riau eilanden), Manado (Noord Sulawesi) en Medan (Noord Sumatra) is Siaga 1 (hoger risico voor uitbraak) afgegeven;

Voor Jakarta zijn voor de komende dagen de scholen, musea en andere toeristische plekken gesloten. Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en grote evenementen te mijden.

In Jakarta zijn de volgende 8 ziekenhuizen aangewezen om corona gevallen te behandelen.

 • RSPI Sulianti Saroso; Jl. Baru Sunter Permai Raya, Jakarta Utara
 • Persahabatan Hospital ; Jl. Persahabatan Raya no. 1, Jakarta Timur
 • Fatmawati Hospital; Jl. RS Fatmawati, Cilandak, Jakarta Selatan
 • Gatot Subroto Army Hospital; Jl. Dr. Abdul Rahman Saleh no. 24, Senen, Jakarta Pusat
 • Cengkareng Regional Hospital; Jl. Kamal Raya Bumi Cengkareng Indah, Cengkareng Timur
 • Pasar Minggu Hospital; Jl. TB Simatupang no. 1, Ragunan, Pasar Minggu, Jakarta Selatan
 • Bhayangkara Public Hospital Tk. 1 R. Said Sukanto; Jl. Raya Bogor Kramat Jati, Jakarta Timur
 • Mintoharjo Hospital; Jl. Bendungan Hilir 17, Jakarta Pusat

In- en uitreis beperkingen
Het vliegverkeer tussen China en Indonesië is tijdelijk stopgezet. Chinezen krijgen tot nader order geen inreisvisum meer.

Personen die de afgelopen 14 dagen in de volgende gebieden zijn geweest, wordt de toegang tot Indonesië ontzegd.

 • China
 • Iran: Teheran, Qom en Gilan
 • Italie: Lombardije, Venetie, Emilia Romagna, Marche en Piedmont
 • Zuid Korea: Daegu-city en Gyeongsangbuk-do provincie

Reizigers uit andere gebieden in Iran, Italië en Zuid Korea moeten een gezondheidsverklaring van een daartoe bevoegde arts overleggen.

Bij binnenkomst op lucht-, of zeehavens moeten alle reizigers een zogenaamde health alert card invullen, die het mogelijk maakt hen te traceren, mocht op een later moment blijken dat zij (mogelijk) in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn.

Wereldwijde reisrestricties kunt u vinden op de IATA website: www.iatatravelcentre.com

Verwachting
De verwachting is dat het aantal besmettingsgevallen in Indonesië nu snel verder zal stijgen en dat de overheid niet goed voorbereid is om die mensen op te vangen die heftige klachten hebben en in een ziekenhuis behandeling behoeven.

Omdat veel landen besluiten om hun grenzen te sluiten, zullen er meer reisrestricties worden uitgevaardigd. De kans om naar Nederland af te reizen neemt daardoor af. Ook bestaat de kans dat binnenlandse vluchten aan restricties gebonden zullen worden. Volg het lokale nieuws of neem contact op met de luchtvaartmaatschappij voordat u gaat reizen. Veel bedrijven zullen over gaan op thuiswerken.

RIVM advies
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoeken;
 • Geen handen schudden;
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt;
 • Vermijd zoveel mogelijk grote groepen mensen en beperk sociale contacten (social distancing);
 • Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Volg verdere adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvizering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of de speciale Corona pagina op www.Rijksoverheid.nl.

Websites:

Indien u twijfelt of u besmet bent geraakt, dan kunt u lokaal 112  of +62 813 8837 6955 bellen voor nader advies.

Heeft u eventueel vragen dan kunt u een e-mail sturen naar jak-ca@minbuza.nl

Nieuwe relevante informatie zal zo spoedig mogelijk met u worden gedeeld.